HusNaLaliNk Official Blog

Wednesday, 20 February 2019

Pengalaman VIVA VOCE Ph.D

Sebelum aku terlupa sebaiknya aku coret di sini..(coretan santai)

Assalamualaikum..

Semoga korang baik-baik saja ya..
Antara pengalaman paling manis yang mahu aku kongsi untuk tahun 2018, Alhamdulillah segala puji yang Maha Baik semua untukNYA atas segala rahmat dan nikmat. Syukur aku panjatkan.

19 Oktober 2018, Jumaat penghulu segala hari, inilah tarikh keramat yang Sekolah Pengajian Siswazah emel pada aku dan buat aku tak lalu makan, tak lelap tidur, tak mampu untuk buat apa-apa hanya mampu menelaah tesis saja. Nampak teruk tapi memang teruk pun.

Dua minggu awal aku dapat emel, hidup jadi serba tak kena, kesian suami dan anak aku sebab terkena tempias ni tapi mujur suami aku faham. Syukur sangat! ini bukan main-main ini jihad aku yang terakhir sebagai pelajar selama bertahun-tahun aku belajar.. Jadi cuak aku berada pada paras paling maksima.

Agak lama juga tempoh menunggu tarikh viva voce ni, jadi banyak perlu aku revise keseluruhan tesis, ada kawan-kawan yang sudah lepas Viva cadang untuk aku khatam tesis sebanyak 5 kali. Tapi aku hanya khatam 2 kali sahaja, bukan tak sempat tapi aku rasa nak muntah baca banyak-banyak hahahaha...

Dalam tempoh itu juga, aku cuba akrabkan diri kepada Allah, dulu akrab juga tapi kalini bertambah akrab, doa pun semakin panjang, air mata jadi peneman sebab hanya Allah saja tempat aku mengadu dan DIA sahaja yang mampu ubah segala benda. Semua solat aku buat, Tahajud, Hajat, Taubat, Dhuha dan yang penting ikhlaskan hati dan minta baik-baik pada DIA! 

Aku ralat juga sebenarnya, dulu jarang buat terutamanya tahajud tapi bila dah kena macamni baru kerap buat dan nak ingat dia. Tak baik kan aku? Korang jangan ikut macam aku tau. Semoga aku berubah. sobs sobs.šŸ˜¢

Tiba hari kejadian, pukul 8 aku dah tercongok depan Sekolah Pengajian Siswazah. Aku ada nampak seorang Prof yang aku kenal, dan tak sangka memang dia adalah salah seorang daripada pemeriksa-pemeriksa dan tak berapa lama lepas tu supervisor aku pulak datang. Makin hampir jam 9 aku di panggil masuk ke bilik keramat. Kecut perut hanya Allah saja yang tau, air liur jadi pekat, lutut menggigil, tangan seram sejuk, cuma tak pengsan saja lagi.šŸ˜­

Mulanya, aku masuk ke bilik viva dan nampak hanya 3 orang saja pemeriksa termasuk pengerusi di situ dan pemeriksa luar masih belum sampai, rupanya di sini lah Allah telah mendengar doaku, Allah permudahkan aku dengan ketiadaan pemeriksa luar dalam bilik viva. 

Tahukah korang, aku hampir sujud syukur juga ketika itu..semuanya tidak mustahil dan memang ini adalah salah satu doa aku panjatkan untukNYA..Alhamdulillah tak sangka Allah perkenan.

AKU di suruh perkenalkan diri dan diberi selama 20 minit untuk membentangkan power point, ok ini hanyalah syarat sebab pemeriksa-pemeriksa semua sudah baca tesis kita dan soalan-soalan untuk attack kita juga sudah di siapkan. Jadi secepat mungkin kena bentangkan seperti lajunya lrt, hahahaha yang pastinya aku kena sindir sebab bentang lebih 20 minit. hahaha..

Klimaksnya, apabila aku di soal bertubi-tubi tanpa henti tanpa penat tanpa rasa bersalah oleh setiap pemeriksa-pemeriksa dalam selama hampir 2 jam, dia punya rasa tu macam nak jerit pekik sebab penat tapi air mata saja yang duk mengalir. Menangis bukan sebab tak boleh jawab, kadang-kadang kata-kata pemeriksa boleh buat kita rasa terharu kerana semuanya membantu untuk memperbaiki tesis aku. Alhamdulillah.

Aku dan penyelia di suruh keluar dari bilik Viva sementara mereka berbincang untuk memberikan keputusan. Klimaks kali keduanya, apabila aku mendengar "Anda Lulus, Tahniah tetapi dengan pembetulan besar selama dua bulan". 

Ucapan syukur sahaja yang aku mampu ucap. Nak menangis sudah kering pula air mata. Alhamdulillah. Lihatlah senyumanku dengan bengkak matanya..hahahaha Terima kasih Dr. Walaupun saya sekadar 'pelajar Ph.D anak angkat' sahaja, Dr banyak membantu saya selama ini.


Selesai bergambar, aku menelefon suamiku untuk makan tengahari bersama-sama, dan aku langsung dia tak tanya tentang result Viva aku, mungkin dia takut barangkali aku sedih sebab tak berjaya..ahahahaha.. tapi aku tau dia sebenarnya nak tau, masa dalam kereta aku bagitau, dia senyum dengan reaksi bersahaja..Sabar jela eh..tapi dengan ucapan 'Tahniah'.

Terima kasih suami sebab sudi tunggu bertahun lamanya untuk saya habiskan PhD ni..Alhamdulillah semua ini atas izin Allah..Syukur! dan yang paling terharu dia ucap tahniah di whatsapp dengan kata-kata 'Tahniah Dr Wan Khairulhusna" šŸ’•šŸ’ Hahaha..poyo sangat tapi terasa sampai ke tulang hihihi..


Semoga dapat konvo tahun ni 2019. Insya Allah aminnn......
šŸ’ŸTerima kasih sudi baca. šŸ’Ÿ

Tuesday, 12 September 2017

Menginap di Hotel 4 Star Dorsett Putrajaya

Assalamualaikum..
Minggu lepas kami berpeluang menginap di Hotel 4 bintang di Dorsett Putrajaya menemani si kekanda (temanla sangat šŸ˜…) berbengkel di hari cuti peristiwa which is Hari Cuti sempena Sukan Sea 2017 tu..

Walaupun jarak rumah ke Dorsett Putrajaya hanyalah 6km sahaja kami tetap tidak melepaskan peluang untuk bermalas-malasan di hotel. Well, so far si cik kak Orked Nurtihani yang paling gembira sebab she likes hotel a lot šŸ˜

Yang paling kesian si kekanda lah sebab kena berbengkel di hari cuti nasib dia dapat cuti pada jumaat pada minggu yang sama. Alhamdulillah..So far, hotel pun di tempah khas oleh bos (Dr) beliau sebab kena lunaskan kerja secepat mungkin. Hotel yang kami inap ni rate area dalam Rm250-Rm280.




Serius, aku suka sangat dengan kombinasi warna hotel ini, coklat terang, coklat cair, hijau pucuk pisang dan hijau gelap sikit, memang warna kesukaan aku jugak, di tambah pula hotel masih baru, semuanya empuk sedap, dan barang-barang keperluan jugak complete..

Hotel ini digabungkan dengan mall kecil yang diberi nama Suria Mall tapi masih belum banyak kedai yang ada di dalamnya. Yang pastinya makanan di food court di sangat murah dan sedap. kalau nak tau kedai apa je yang ada di sini KLIK SINI

sebelum Check out, kami sempat berselftwo berdua di dalam bilik, dalam 17203740 gambar yang di ambil, satu ni je yang nampak senonoh..maafkan muka aku yang besar pinggan Noritake tu ye šŸ˜šŸ˜œ



Ok, sampai ketemu di ruangan entri yang lain pula untuk di kongsi..

šŸ’Ÿ  Terima kasih sudi baca šŸ’Ÿ

klik lagi la..