Life Is a Word

klik sana sini..

Friday, February 6, 2015

Farm In The City : FUN > ENJOY > HAPPY

Asslamualaikum W.B.T.. 

Pertama sekali SELAMAT TAHUN BARU! baru nak update blog..terlajak busy sangat 2015 ni hukhukhuk... 

Sebelum itu aku nak ucapkan jutaan terima kasih buat abg ben ashaari kerana memberi peluang blogger sendu macam saya menikmati aktiviti riadah yang best untuk permulaan tahun ni..Ehsan daripada abg ben dan #kelabbloggerbenashaari, maka terhasil jugak entri ini..

Sebelum masuk ke dalam, mesti wajib ambil gambar dulu..hehehe Oh Ya..bestnya Farm In The City ni, walaupun ala-ala farm tapi mesra stroller sangat..saya sukaaaaa...Memandangkan Orked sudah 7.5kg, memang sesuai sangat bawak stroller ni..tapi kalau nak berBW (baby wearer) macam kurang sesuai , bukan panas ape, tapi sebab kite gerak sana sini, memang boleh buat keluar peluh, kalau bawak BW baby mungkin akan rimas..tapi kalau nak guna jugak pun boleh..up to parent tu ok..nama pun farm kan..kalau nak sejuk masuk bilik econ hihihihik..




Budak tu happy sangat sampai taknak tengok kamera tapi senyum pulak..sabar jela.. @_@ 

haiwan pertama yang boleh kita nampak PONY... Sangat jinakk..handsome not bad..ada 2 ekor..sekor sembunyi dalam kandang =)


Okey, sebelah si Pony ni, cik kak pemalu "Pink-Backed Pellican" suka sangat dia dengan kamera..Kami amek je gambar terus dia pose sexy..alahai..cair kejap tengokk keayuan tu.. hihihihi




okey..aku berpeluang ambil gambar di bawah pokok yang melintang kat tengah ni..Orked macam biasa still blur jer.. Time aku datang ni tak ramai sangat orang, jadi bestla dapat sentuh sana sentuh sini tanpa tunggu turn nak 'sentuh' hehehehe.. Aku pergi ni sebab cuti umum Thaipusam selasa lepas..


seterusnya, mari aku perkenalkan dengan anak angkat baru yang jinak dan mendengar kate..hahahaha..geramm nak pelukk ciumm tauu..nasib kamu ucukk wahai Praire Dog..perut moncit tu yang buat aku bertambah geram..dan yang tengah berdiri tu antara yang paling aktif lompat sana lari sini..dan memang sangat nakal..




Ha tengok yang ni, mula-mula dia layann je bila kite belai..tapi sekali dia nak try ngapp jari mak yang haluss muluss ni..haishh sabar la nasib tak jerit kuat kat situ..Orked dia peratiiiiii je geramm sebab tak dapat pegang mcm Ibu pegang lettewww..hihihihi



Teka haiwan apakah ini? hehehe..Ini la skunk yang kentut busuk tu..Tapi skunk ni cute sebab dia bewarna putih dan tengah tidur..sopan sangat tidur macam Orked..hmmm hahahaha..


Ini pulak encik Gagak putih "white crow"..Tengok suci sangat sebab bulu putih kan..hehehe..RARE..


Ini pulak..namanya 'Blue Tongued Lizard'..okey aku pandang sekali imbas je benda alah ni..gelii sebab kulit dia licin..tapi lama pulak dia duk statik macamni..haishh naik bulu roma lak..grrrrr


Ini pulak tak perlu bagitau kot..semua orang pun tau..reptilia yang wajib ada di mana-mana...hmm..tengah bersalin kulit mereka-mereka ini..yang putih tu nama glemer dia "Albino Burmese Phyton" ooo puak Burma ni.. hehehe


Nampak tak jarak aku dengan Pak Iguana ni..besoo oii..Mungkin agak berusia ya..Ambik gambo kena flash pun rilex je..hmm..paksa oleh sang suami untuk bergambo disebelah dia..hishh...geliii lagi.. hukhukhuk


EH Video pendek aku pegang anak angkat aku "Praire Dog" Maafkan suara aku yang annoying tu eh..=p


Seterusnya kan jumpa si Black and White tegu ni..nama ringkas dan glemer..TEGU gituu...Umur 12-15Tahun..dah Tingkatan 1 la agaknya si Tegu ni..


Tengah sembunyi disebalik pokok..hmm...


Oh yes..perkenalkan model cilik aku ye..Nama nye Damia Zara..2 tahun lebih umurnya..Sangat suka tengok haiwan..Dia paling suka ikan, anak ayam dan arnab..hehe..


Okey Burung Hantu pun ado ye kat sini..tapi masa aku pergi dia duduk dalam kurungan, alahai tak dapat tengok jelas-jelas..cemburu tengok blogger lain yang dapat bergambar dengan dia..


Ini kawan baik la ni..boleh jadi gengg...kura-kura tu dah tua..tak ingat pulak berapa tahun..tapi dah tua dah dia..Semoga Allah panjangkan la usia dia ya..


Comel tak? Ini la rusa dik dik..nama glemer Kirk's dik dik..cutee mata tu eyeshadow kemainn lagii yee macam nak pergi dinnerr..hahahaha..ok merepak dah aku ni..


Sebelah rusa ada merak..tapi merak ni sombong sebab taknak kembangkan bulu..jeles jugak aku tengok ada blogger lain yang pegi dia kembangkan sikit bulu dia..cantikk sangatt oiii..kalau tak mesti Orked yang paling suka..Almaklumla kebanyakan haiwan kat sini, semuanya pertama kali dilihatnya..


Lihat muka keterujaaaaaaannn ittewwww...dia nak picit arnab tu...nasib si arnab ni bulunye tebal..jadinya si Orked picit bulu je..hehehe..hai la anak semua pun nak di picitnya..


aktiviti lain yang ada di sini adalah aktiviti menyauk ikan-ikan kecik di longkang buatan yang mengepung arnab2 dan geng2 yang lain..Guinea pig pun adeee..


Aktiviti yang paling Orked suka..bagi makan fish..sebab kat rumah aku pun ada akuarium..dia penah la bagi fish makan..pandai anak ibu...gerammm tengok jari kecik tu....


ok, untuk makluman sesiapa yang ingin bertandang ke Farm In The City, ini lah masa-masa untuk melihat secara live bagaimana haiwan-haiwan ini diberi makan..


di sebelah kiri dalam gambar di bawah merupakan tempat untuk berehat, boleh makan dan minum di situ..santai tempatnya macam pergi berkelah pun ye jugak.. hihihihi..


kenalkan, penyu zaman purbakala menurut aku..takut tengok beliau..nama nya Alligator Snapping Turtle..ada 3 @ 4 ekor kesemua..unikk kan?


dan terakhir kalinya..mari tempek sekeping gambo wefie bersama Sil Fatimah Zaharah dan niece Damia Zara, gedabak pipi aku haihhh...mencikkk..


Oh..ada lagi haiwan yang ada di Farm In The City ni..Kanggaroo ada 2 ekor, landak chubby, parrot, fox, ayam serama cute, kambing, dan macam-macam lagi..Haaaaa...terujaaa takk..dan kebanyakan daripadanya boleh disentuhh tau..Tunggu apa lagi..cepat la pergi ke sana jika ada masa lapang boleh kenalkan haiwan tersebut kepada anak-anak..

Tiket dewasa yang ada mykad RM30 kanak-kanak RM25..
Selamat beriadah semua..

Wassalam..

Tuesday, December 2, 2014

12 November 2014 (Rabu) Perginya Abang Sulungku Mengadap Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Ya, perit untuk kami sekeluarga untuk menerima berita kematian secara tiba-tiba..Allah Maha Besar!!




Tak pernah aku duga untuk membaca kisah menyayat hati sebegini terjadi kepada keluarga aku di sosial media dan surat khabar..secara tiba-tiba..Perginya arwah tanpa tanda atau sebarang perkara pelik..Perginya arwah tanpa menyusahkan sesiapa terutama isteri dan anak-anaknya..

Tapi aku cukup terkilan kerana tak dapat berjumpa arwah pada Raya Haji yang lalu kerana turn aku beraya adalah di sebelah suami..Serius aku rasa ralat tak balik Perlis..dan lagi ralat aku tak dapat melihat wajah terakhir arwah sebelum ditutup dengan kain kapan...

Tiada lagi ingatan dan kenangan untuk aku..Aku sampai dari kl ketika imam sedang membaca talkin..sedihnya tak dapat aku gambarkan..macam nak marah dengan diri sendiri tapi siapala aku untuk mengubah takdir.

Arwah seorang abang yang baik, panggilan manja kami sekeluarga adalah BANG E..Lepas ni tiada lagi gelak tawa :(   Seorang peminat tegar COC, penyokong MAN U, sukakan kucing parsi dan seorang abang yang suka buat kelakar..

Rentetan sebelum insiden ini terjadi adalah sangat mudah.. 

Abang aku seorang penyelia (supervisor) di kilang WD di Penang bukan pekerja kilang biasa seperti yang dicatat oleh HARIAN METRO ONLINE di atas, selalunya arwah pergi awal ke kerja , tapi pada hari kejadian arwah pegi sedikit lewat kerana hujan dan arwah menunggang motosikal, dan nak dijadikan cerita kebiasaan arwah selalu masuk ikut pintu belakang, tapi pada hari kejadian arwah menggunakan pintu hadapan..

Kawan-kawan arwah sempat mengelak tapi arwah tak sempat melarikan diri dari runtuhan bumbung tersebut..Sungguh berat ujian ini untuk kakak ipar ku yang tidak bekerja dan anak-anak yang kesemuanya 4 orang, tiada tempat bergantung..Perginya arwah, tidak diduga..






YA ALLAH, Kau ampunkan segala dosa-dosanya, semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman disisiMU, AMIN..In Sha Allah, Damailah Bang E di sana menemani MAK kita...YA ALLAH JAGAKAN MEREKA UNTUK KAMI YA ALLAH..KU MEMOHON!
Kami semua akan mendoakan kesejahteraan Bang E dan MAK..Semoga ketemu di alam sana ya..
Adik rindu BANG E dan MAK!

SERIUS, 2014 merupakan tahun paling sedih buat aku dan keluarga... :(

HASBUNALLAHU WANI'MALWAKEEL (Sufficient for us is ALLAH, He is the best Disposer of Affairs)

Alfatihah..
AMIN...

klik lagi la..