Life Is a Word: 2013

klik sana sini..

Thursday, December 19, 2013

Aku yang dalam dilema....

SERIUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS....

Aku dalam dilema betul lah...

hampir sepuluh orang lebih dah duk tanya Husz kat mana nak bersalin???...
Jawapan aku sampai sekarang masih takde keputusan lagi...

kat mana nak bersalin ni babyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy?????

T_T


Friday, November 22, 2013

My 1st Wedding Anniversary..

Assalamualaikum WBT...

Hai semua...
Hari ni Husz malas nak taip pepanjang sebab tangan lemah sangat sebab dua kali kene injek T_T
Demi mu wahai Anak..kena ambil darah untuk check ade diabetes ke tak..harap tak hadoooo laaa yea..tunggu 2 minggu lagi..
tapi yang bestnye aku dah balunnnnnn suku benda alah yang menggiurkan di bawah ni 2 @ 3 hari lepas sebelum pergi check pagi tadi, nampak tak kebijakan... T_T
Memang suka sangat carik pasal...
APA NAK DIKATA OIIII..
Time makan buat lupa-lupa ingat..

Pastu menyesal, terus cari air masak dan telan banyak-banyak...
ini semua salah Secret Recipe sape suruh buat promosi (-RM16 dari harga asal sebiji kek)
Sape tak geramm...bukan aku je kot..eh sempat pomot kan..

Caption kat atas memang macam takde kene mengena dah ni..
hahhh pedulikkkk...

Ini la tarikh masa Husz main kawen-kawen setahun yang lalu...
Syokkk oiii macam artis sangat semua nak bergambo ngan Husz masa ni dengan 'flash' kamera bagai.. =p
jom baling ke belakang tarikh keramatku..

09/11/12 - Tarikh kami diijabkabul
10/11/12 - Tarikh kami di raikan dengan suasana yang sederhana namun meriah
Alhamdulillah

*** Terima kasih Allah kerana memberi kami kebahagiaan ini..
Semoga kebahagiaan ini kekal berpanjangan sehingga jannah..
Amin Ya Rabb.

 
 

Wednesday, November 13, 2013

November oh November...be wonderful to me!

Assalamualaikum WBT..

Banyak betul pahit manis yang berlaku dan akan berlaku dalam bulan ni NOVEMBER!!



Okeyla..Aku cerita yang pahit dulu ya..

1 - Bulan ni aku diWAJIBkan berhempas pulas menyiapkan slide dan abstrak untuk pembentangan Seminar Proposal PhD yang akan berlangsung tidak lama lagi..Okey terus rasa seram sejuk nerveous bagai.. Mana taknya aku banyak buat salah. Salah satunya aku belum jumpa Supervisor aku semester ni. Mesti dia merinduiku (hahahahaha) Bukan taknak jumpa tapi bahan yang aku dapat seperti belum mencukupi untuk aku mengadap beliau.. Sedih bukan.. ditambah pula dengan alahan masa mengandung ni 'PEMALAS'..ok ini bukan auta ok..Insya Allah dalam masa terdekat akan di selesaikan SEGERA! Baby please help IBU ok..

2 - Dua hari lepas juga aku mendapat berita dari keluarga mertua yang Bapak Mertua aku melecur badannya dari pinggang ke atas akibat terkena letupan dari botol petrol yang meletup secara tiba-tiba semasa ayah mertua tengah membakar sampah..Sedih betul..Nasib ada abang ipar yang cepat bantu dan bawanya ke ER.. habis melecur satu badan.. Jadi, minggu ini kami akan pulang ke JB! Harap ayah mertua selamat. AMIN!

3 - Minggu depan aku kena 'minum air gula'.. Kalau ibu-ibu mengandung tau la ape aku maksudkan ni..Aku risau sangat takut la kalau TER suspek diabetes selepas minum air gula ni dan juga risau kalau aku juga ada darah tinggi semasa mengandung. Aku tau ibu mengandung senang mendapat 2 penyakit tu walaupun sebelum ini tak pernah ada penyakit langsung. Satu lagi mak aku ada dua penyakit tu..semakin bertambah kerisauan di hati.. Ya Allah minta kau permudahkan dan jauhkan aku dari segala penyakit tu. AMIN!

Kisah manis pula..

1 - Aku dan hubby pergi scan details our precious dan Alhamdulillah semuanya cukup sifat..sempurna sungguh ciptaan Allah..SubhanAllah..dan sangat aktif..gerak sana gerak sini sehingga mengganggu kerja Doktor semasa nak scan tu.. dan berita paling manis, kami juga tau jantina our precious ni..tapi surprise dulu lah...hehehehe Alhamdulillah aku nampak hubby sengih memanjang semasa Doktor tunjuk jantina baby sulung kami..Alhamdulillah terima Allah!

2 - Bulan ni juga kami berpindah ke rumah sewa baru Alhamdulillah juga sebab rumahnya sangat selesa fully furnished dan rumah itu sudah siap direnovate plus kami dapat harga sewa yang sangat murah.. Yang penting rumah bawah bukan lagi apartment seperti sebelum ini. Syukur ini mungkin rezeki baby..dan yang paling penting tiada lagi JAMMED! Pergi balik UPM sudah tiada stress! Terima kasih sekali lagi!

3 - Kami juga sudah menyiapkan beberapa persiapan awal untuk menyambut our little precious ni..Baju rompers nya, sarung tangan dan kaki, botol susu dan alas tilam untuknya.. yang lain belum lagi mungkin minggu-minggu yang seterusnya.. gembira memang sukar digambarkan dengan kata-kata betapa besar kegembiraan dan anugerah Allah kepada kami..


Kurang sikit stress selepas cerita kat blog ni..okeyla nak sambung siapkan bahan-bahan untuk pembentangan. harap-harap semuanya berjalan seperti yang dirancang dan dipermudahkan ALLAH SWT. AMIN! Doakan aku! caiyok-caiyok HUSNA!






Monday, October 21, 2013

Bantal best untuk ibu mengandung "Pregnancy Pillow"

Assalamualaikum WBT

Peringatan!
Pos ini untuk mak-mak, ibu-ibu, mommy-mommy, ummi-ummi yang sedang mengandung dan ingin mencari bantal untuk mengurangkan kesakitan terutama di bahagian belakang badan apabila berbaring ye??... >__<

Hus dengan berbesar hati nak cadangkan satu kedai online yang hus jumpa di FB yang menjual pregnancy pillow dan nursing pillow yang best sesuai untuk pregnant mom di luar sana yang menginginkannya..

Setelah berhari-hari survey merata tempat, dan selak setiap helaian blog di internet akhirnya, hus jumpa kedai online shop ni..Alhamdulillah sangat ceria dan baik pemiliknya..kedai online di FB tu namanya Raziq Good Store.

 

Kelebihan pregnancy dan nursing pillow di Raziq Good Store :

1 - 100% isi bantal adalah Kekabu dan sarung bantal juga 100% cotton.. Kekabu sangat best sebab bila dah lama-lama pakai bantal jadi sejuk dan bantal kekabu yang telah kempis boleh di gebukan kembali dengan cara menjemurnya di panas terik.

2- Sarung bantal nya boleh di tanggalkan untuk di basuh kalau-kalau ada peta Malaysia kat atas tu..hehehe

3- Harganya berpatutan jika korang ambil dua bantal sekaligus (pregnancy pillow dan nursing pillow) dengan harga pakej iaitu RM250 sahaja termasuk free postage. Kalau korang nak pregnancy pillow sahaja cuma RM200 dan nursing pillow pula RM75 termasuk pos..

4- Banyak pilihan sarung bantal ikut kaler yang korang suka...contoh seperti di bawah..Kalau nak tengok corak lain pergi ke FB Raziq Good Store ni okeh..




Okey...itu sahaja yang hus nak kongsi kat sini..Alhamdulillah dengan adanya bantal ini boleh mengurangkan sakit kat belakang terutama bila nak berbaring dan tidur.. hus punya yang polka dot hitam kat atas ni..nampak macam cik ULAR pun ada..hahahahahaha..

dan yang paling penting bukan ibu mengandung yang suka..bapak nya akan tumpang sekaki.. Nampak tak permainan dia kat situ? Hahahaha..hubungan suami isteri akan lebih mesra dengan wujudnya bantal ini..Sharing is caring and loving kan? hahahahahha...

Bantal ini kawan hus yang belum berkahwin pun nak beli dan try jugak.. Katanya nampak macam best..Tapi kenyataan memang bantal ni Sangat AWESOME! yeayyy...

okeyla itu saje nak kongsi..
Jumpa lagi untuk entri seterusnya..

*am blessed mom*

MY new ME

Assalamualaikum WBT...

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang...hey....
Dulu ku sorang sekarang dah 2orang..
Dulu-dulu ku menderita...
Sekarang aku bahagia...
Alhamdulillah......

(ok uolss sila nyanyi versi TEGAR, Ok?)
 hahahhahahaha

 ***

Well, lama sudah tak mengupdate blog yang bewarna-warni...biasalah PEMALAS! sekarang bertambah-tambah PEMALASnyeee! Apa mau jadi HUSNA oiii?? 

Just wanna share my new me..awwww
*happy mom to be*
Syukur pada Allah kerana memberi peluang pada diri ini bergelar seorang IBU insyaAllah..
Dah lama nak kongsi berita baik ni tapi risau if everything happen kan?
Nampak agak gigih untuk ambil gambar ni dan ini merupakan KALI PERTAMA hus amek gambar sendiri dengan perut yang sudah maju ke hadapan dan gambar ini juga hus tak kongsikan dengan sesiapa pun di fb atau di instagram, nampak tak permainan dia kat situ, kiranya sapa yang baca blog ini sahaja yang tahu..Nampak macam poyo pulak..Eh ingat ko retis ke HUSNA??? >__<


Hidup sebagai seorang yang lain dari dulu ini memang cukup mencabar..
terpaksa mengharungi sakit belakang, sakit pinggang, dan urat menegang..tapi syukur aku tak mengalami muntah yang teruk dan morning sickness yang melampau..
Mungkin, Baby faham IBU dan BABAH dia pjj, jadi dia jadi budak baik..
Well done, baby! Thanks you Allah!

***

am blessed mom

Thursday, February 21, 2013

Piss me off!!!!

Dear tuan rumah,

Boleh tak jangan mungkir janji lagiiiiiiiii? Masuk kali ini, dah 3 @ 4 kali encik mungkir janji..disebabkan encik orang Melayu yang buat kami bertambah-tambah marah..huhhh!!

Dan disebabkan encik jugak, hati dan jiwa saya merana..encik menganiaya kami..encik nak tahu kenapa, saya rasa encik tahu kami suami isteri pjj (perhubungan jarak jauh), disebabkan encik, sabtu ahad terpaksa kami korbankan demi nak settlekan masalah..

Suami saya tergesa-gesa nak balik ke Penang dari Kl disebabkan janji dia dengan encik tapiiiiiiii
yang saya paling geram, encik langsung xdatang sabtu dan ahad tu! Kalau dah tak dapat datang bagitahu la awal-awal...Ya Allah sakitnya hati saya....langsung takde hati perut apa encik ni?

Dan satu lagi, encik suka-suka hati nak suruh suami saya cuti pada hari khamis yang lalu semata-mata nak masuk baiki kerosakan dalam rumah suami saya, dan saya tahu encik takkan ambil cuti sama, encik hanya sekadar menghantar tukang baiki saja..encik ingat encik sorang je bekerje? Get a lifeeeee la encik! Sick of u!

Dan yang paling sedih disebabkan encik, minggu ini kami terpaksa korbankan lagi sabtu ahad kami disebabkan encik! Make sure encik datang minggu ni..kalau takkkkkkkkkkkkkkkkkkk....

Aku yang kecewa..



Friday, January 18, 2013

Jika sudah 'jodoh' mereka...

Subhanallah...itulah saja yang mampu aku ucap selepas aku dan suami berjaya memberi ruang untuk mereka saling kenal mengenali di antara temanku (my gff) dengan teman suamiku (bff) merangkap pengapitnya di majlis kami dulu..

Tujuan aku hanya satu, mahu melihat orang yang kami sayang bahagia seperti kami..Teman yang aku maksudkan ini merupakan salah seorang teman baikku dari zaman degree, master dan sekarang Phd..alhamdulillah kami masih baik..

Teman atau pengapit suamiku pula, teman baikkan dari zaman sekolah rendah sehingga sekarang..terlalu lama hubungan mereka dan Alhamdulillah pada mulanya aku yang memulakan rancangan nakal aku selepas berbincang dengan suami..

Aku 'suggestkan' teman baik ku utk teman baik suamiku di facebook..ohh cinta muka buku pulak..Pada mulanya, gff aku malas layan mungkin malu..well perempuan kan..akhirnya mungkin jodoh sudah 'memanggil-manggil' kot..hehehe

Selepas beberapa bulan dia approve..akhirnya aku dengar sekarang mereka dalam fasa saling kenal mengenali..Alhamdulillah dan Insha Allah kalau tidak keterlaluan aku boleh cakap tak lama lagi mereka akan mendirikan masjid bersama..amin.. semoga kedua-dua teman baik kami beroleh keberkatan di dunia dan di akhirat..

**kepada sesiapa yang masih single nampaknya boleh berjumpa saya untuk khidmat mencari jodoh...hehehe ;p

New house, new strength

Alhamdulillah...kami sudah dapat rumah sewa baru... Tak sabar untuk balik berpindah..dan sewanya jugak sama dengan sewa rumah lama..jadi, kurang bebanan di situ..Semoga rumah sewa baru ini 'baik' pada tuan barunya ini..Insha Allah..

Rumah lama yang aku pernah duduki sebelum ini sangat baik sebenarnya kerana rumah tersebut di renovate seperti apartment kata anak buah aku, dan aku sangat selesa dengan rumah tersebut tetapi persekitarannya yang membuatkan hati menjadi sedih..

Sebelum kejadian di samun lagi aku sudah mula mencari rumah baru untuk berpindah tapi takde rezeki lagi untuk mendapat rumah yang bagus ketika itu, kalaulah aku mendapat rumah lebih awal mesti kejadian ini takkan berlaku kepada aku..ujiann..ujiann..

Dan bercerita pasal rumah baru pula, teman aku sudah mengambil beberapa gambar untuk tatapan kami memandangkan kami masih di Penang..dan kami sangat suka dengan rumah comel tu..sudah ada sofa, peti sejuk dan kabinet untuk dapur..legaaa sangat..tak payah keluar duit ntuk beli lagi..

Alhamdulillah untuk ini..terima kasih Ya Rabb..

Thursday, January 17, 2013

Spontaneous Thursday part 2



The best part is..glory glory glory..


And the most best part after all...againnnn

We will always walk together Manchester United..always and forever... Hahahaha ;p

Spontaneous Thursday

Aku ada kerna kau pun ada..
Ajari aku tuk setia seadaanya..
Bahagia



*********

Wednesday, January 16, 2013

Keep it secret!

Subhanallah, Maha Suci Allah..

Aku nak berkongsi satu kisah yang membuatkan aku berfikir sejenak kenapa dan mengapa Allah menguji aku...Mungkin benar Allah masih sayangkan aku kerana apa yang berlaku aku rasa ada hikmah di sebaliknya..

Tanggal 31/12/2012.. Aku diuji dengan satu kes pecah rumah...Rumah yang aku diami di Lestari Perdana, Seri Kembangan telah dipecah masuk..MasyaAllah..aku hampir hilang keupayaan untuk berjalan dan bercakap, aku hanya mampu menangis..

Aku percaya kejadian itu didalangi oleh sekumpulan Bangladesh yang juga tinggal di kawasan berdekatan dan kes ini aku kira sudah dikenalpasti oleh penyamun tersebut terlebih dahulu sebelum memulakan projek gila nya..

Walaupun tv led aku hilang, aku mampu tersenyum kerana apa yang mereka kehendaki iaitu emas dan duit tiada dalam rumah tersebut dan kebetulan hari tersebut aku membawa semua barang-barang berhargaku bersama termasuk laptop, ipad. Percaturan Allah itu hebatkan dan kebetulan lagi aku tiada di rumah sewaktu kejadian berlaku.

Aku langsung tidak berkongsi dengan sesiapa tentang kisah 'sakit ini' tapi sekarang aku berasa lega kerana dapat meluahkan segala-galanya..To those who read this, please keep it as secret,tq! Aku tidak  mahu ingatinya kembali.. :)

Kepada penyamun tersebut, syabas aku ucapkan kerana kau berjaya mencuri yang bukan hak kau..dan aku percaya Allah itu Maha Adil dan Saksama..Sekali kau curi, mungkin sebanyak-banyaknya yang kau punya akan hilang..



When police came....


Hilangnya satu harta dunia..


Bilikku disepahkan.. :(

2012 - 2013

Alhamdulillah...aku masih lagi bernyawa di planetmu Ya Allah..Amin...

Sesungguhnya tahun 2012 memberikan satu juta nikmat yang tidak terhingga buat diri aku..segala percaturanMu ku sambut dengan syukurrrr Alhamdulillah...Bukan itu sahaja, aku juga ingin memulakan hidup yang baru bersama entri yang batu..Ajari aku Ya Allah..Ajari aku untuk terus tidak melakukan dosa padaMu..

Aku percaya semua yang kau titipkan buatku ini adalah augerah yang tidak terhingga setelah kesabaran ku selama ini diuji olehMu..Namun, di sebalik anugerah kau titipkan juga ujian untuk aku mungkin untuk aku terus mengingatiMu..aku redha Ya Allah..

Bermula dengan permulaan 2012..aku sekali lagi berjaya menjadi pelajar untuk terus menerus menggali ilmu yang setitik cuma...kemudian, pertengahan tahun aku di risik dan intai oleh seseorang seterusnya tanggal 09.11.12 aku dengan jayanya menjumpai pemilik rusuk kiriku..10.11.12 kami diraikan dengan bersederhana tetapi meriah..

Terima kasih tidak terucap buat keluargaku di Perlis dan keluarga mertua di Johor Bahru kerana membantu dan berpenat lelah demi meraikan kami..Hanya Allah sahaja dapat membalasnya..terima kasih jua kerana menerima kami seadanya dalam keluarga masing-masing dan merestui kami..

Semoga jodoh dari Allah ini terus kekal hingga jannah..Amin..





klik lagi la..