HusNaLaliNk Official Blog: August 2017

Monday, 14 August 2017

LATEST : Harga SEgram Emas di Kedai Emas Kuala PIlah 2017

Assalamualaikum..

Dua hari lepas, husband menunaikan janji beliau untuk ke Kuala Pilah, Alhamdulillah untuk tujuan menggembirakan hati si isteri la, ape lagi kan.. πŸ˜‚πŸ˜ Sebelum ini, kami pernah ke sana untuk tujuan lain tetapi dengan niat nak beli emas la tapi apakan daya, kami pergi hari AHAD, maka semua kedai emas di PILAH tutup..

OK sambung balik...tibanya kami di Jalan Dato Undang Johol tu..maka cari lah parking yang terdekat. Mulanya aku ke Kedai Emas Permata Chang Kwong, ramai betul orang tunggu turn nak membeli, udahla orang yang nak entertain tu 2 orang sahaja, memang tak menang tangan la dia. Tempat duduk pun takda, dan ruang untuk memilih dan meninjau emas di dalam cermin pun takda, sempat aku menjeling di dalam kedainya 

Harga 1gram emas 916 di Kedai Emas Permata Chang Kwong bermula 15/8/2017 adalah RM181/182 (Harga akan berubah-berubah)


maka aku dengan hati tak sabar aku ajak husband ke kedai emas sebelahnya.. Kedai emas sebelahnya adalah Kedai Emas Permata Yuen Shoon, ini gambar pinjam En Google, Aku tak sempat nak ambik gambar bagai sebab tengah mencari parking masa tu.

Pic dari google 

Sampai nye di kedai seperti gambar di atas ni, orang juga ramai tapi masih ada beberapa tempat duduk dan ruang, tapi masih kena menunggu 4 atau 5 orang yang tengah sibuk memilih emas masing-masing.

Harga 1gram emas 916 di Kedai Emas Permata Yuen Shoon 12 Ogos 2017 (tarikh aku beli) adalah RM169, lihat seperti keratan resit seperti di bawah.


Sampai je turn aku, terus aku survey cincin yang aku nak tu lelaju, mana taknya si Orked dah sibuk lapar dan mula nak menunjukkan aksi protes, aku laju-laju pilih dan minta kurang (boleh minta kurang harga tau), dan tolak, darab, tambah, bahagi so aku pilih la si dia yang manis tu menjadi teman jari manisku. Alhamdulillah yang paling puas hati sebab kos upah yang murah, tak sampai RM50 pun. Kos upah mungkin bergantung kepada barang yang di beli, kalau beli rantai atau gelak tangan mungkin kos upah tinggi sikit tapi masih boleh minta untuk kurangkan harga..



Okey, bagi kedai emas lain, aku tak sempat survey harganya, 2 kedai tu je dan satu lagi Kedai Lee Wah GoldSilver (satu-satunya kedai yang ada page di FB) 

Harga 1gram Emas 916 di Lee Wah GoldSilver adalah RM179.14 


Tiga kedai itu je yang aku sempat survey harga seGRAM emas, ye la harga tu penting kot untuk sesiapa yang nak survey harga, at least bila dah tau harga seGRAM dah boleh agak berapa berat boleh grab barang emas tersebut.

Harga seGRAM kalau kedai-kedai emas dalam mall contohnya TOMEI, POH KONG, HABIB JEWELS, dll aku tanya haritu dalam area RM19+.++ hinga ke RM2++.. Banyak sungguh perbezaan harga jika dibandingkan dengan kedai emas tepi jalan di PILAH ni tetapi satu la, kedai yang dalam mall ni semua up to date, design meletop-letop..

Tapi bagi aku selayaknya rakyat marhaen, aku lebih pentingkan harga dari design yang letop-letop tu, design di Pilah ni ada juga yang letop tapi mungkin cepat habis mana taknya macam goreng pisang panas, letak je dah kene sambar dek orang..lagipun banyak kedai kalau rajin, survey la semua kedai nak cari design yang letop-letop tu πŸ˜ŠπŸ˜‰

Oleh itu terimalah muka seposen kami anak beranak yang happy kemain sebab dah berjaya menambah koleksi emas yang di sponser khas dengan kasih sayang yang tak berbelah bagi oleh husband @ tokey POMADE FRIDAY ROCKy! Terima kasih sayang πŸ’‹

Maaf gambar cincin tak dapat nak di kongsikan atas sebab keselamatan 😜(poyo)


πŸ’œ Terima kasih sudi baca πŸ’œ

Thursday, 10 August 2017

Tips Kurangkan Power Cermin Mata Cara Saya!

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, agak membanggakan pabila power spec mata sebelah kiri kau sudah turun dari 1.50 menjadi 0.75.. Power spec untuk mata sebelah kanan maintain 1.50.. dalam hati penuh gusar takut-takut power mata naik!!! itu boleh menambah stress..



Serius agak tak percaya bagaimana boleh menurun power matanya kerana dalam pertimbangan aku, aku lagi banyak melihat laptop sejak akhir-akhir ni kerana mengadap cik thesis ni. Di sebabkan power mata dah turun, maka wajib lah ke atas aku untuk membuat spec baru..yeayyyy

Spec ala-ala korea kononnya..hakhakhak
Mari aku kongsi kenapa power spec mata boleh turun...
Ni tips cara aku ye dan berlaku hanya kebetulan sahaja..
Tips pertama aku syak sebab....

1- Makan Bayam
 - Sila salahkan kedai runcit basah dekat taman aku ni, kebanyakan sayur yang di jual lebih kurang sama saja HARI-HARI, ye aku paham sebab sayur-sayur daun tu memang senang didapati contoh bayam, kangkung! Sayur daun lain memang jarang jumpa, sesekali baru muncul pucuk paku, daun pucuk ubi.. jadi, aku akan tukar-tukar daun tu saja kalau tak kangkung, bayam la menunya, eh bukanlah hari-hari makannya, maksud aku dalam seminggu mesti kami akan makan bayam. Tanpa sedar sayur daun ni KAYA dengan Vitamin A, lutien dan zeaxanthin untuk mata menjadi sihat.

2- Makan Lobak dan Tomato
-Tomato cherry ni sebab dia kecik dan comel jadi menarik untuk dikunyah-kunyah buat kudapan dan tomato besar pula memang aku campak dalam masakan, Suami aku tak makan, jadi kalau aku letak dalam masakan, aku juga yang akan kutip dan makan tomato tu..hahaha..sama keadaan bila makan kat kedai makan..lobak pun sama juga keadaan dia..tapikan yang peliknya, husband aku agak kurang makan sayur, tapi sampai sekarang mata dia clear tak pakai spec dan dia satu-satunya dalam famili yang tak pakai spec..Aku syak sebab dia terlebih breastfeed dulu, mana taknya sampai 3 tahun hehehe..untung beliau..😘

3- Melihat benda-benda hijau biru (warna)
- Oleh sebab aku banyak travel dek kerna bisnes, jadi penglihatan pun jadi luas, bukan warna hijau je semua warna aku dapat lihat dan nikmati dengan pemandangan yang cukup indah di tempat baru yang belum pernah jejak..dan harapnya tahun ni dapat travel jauh sikit luar dari Malaysia ke, harap-harap husband aku baca tips no 3 ni hahahaha...πŸ‘»

4- Sunning dan Palming
-Sunning ni aku selalu buat bila nak jemur baju di ampai atau gate depan rumah, sambil-sambil jemur baju tu jegil-jegil mata tengok matahari tapi jangan lama kang pening pulak, almaklum panas sekarang ni lain macam sikit bukan macam dulu, aktiviti ni bantu untuk aktifkan semula flex dan otot mata kita.
-Palming pula boleh buat bila-bila masa, just gosokkan kedua-dua belah tapak tangan hingga rasa haba panas pastu cepat-cepat tekup di bahagian mata manja-manja saja jangan ada tekanan kat mata, dan mata jangan bukak tau.

5- Eye exercises ni yang terakhir aku buat bila pergi window shopping..Selalunya senaman ni orang guna jari la atau pensil yang diletakkan di bahagian hadapan penglihatan lepastu fokuskan kepada objek tersebut. Tujuan dia untuk menganjalkan otot-otot mata dan memastikan peredaran darah optimum ke mata. Bagi aku, lain terapinya pulak, aku hanya perlu pergi ke Mall dan usha baju-baju, jubah-jubah yang cantik dan fokus baik punya tanpa perlu membelinya..hahahaha😝

Itu semua terapi bagi aku..at the same time, you can low down your stress..Aku buat 5 tips tu secara kebetulan saja..Aku tak sangka apa yang kita lakukan seharian ni rupanya banyak kebaikannya selain selesaikan kerja-kerja rumah yang tak pernah habis tu hehe..

Okeyla itu saja yang aku nak share..

πŸ’ŸTerima kasih sudi baca πŸ’Ÿ

Monday, 7 August 2017

Travel Tiap-Tiap Bulan Memang Seronok!

Ya, tajuk nampak sedikit angkuh di situ, tapi percayalah memang kami sekeluarga akan travel dan WAJIB travel sebab kena restok produk (pomade) yang di jual. Aku dan Orked orang yang paling gembira bukan kepalang sebab dapat berjalan ke hulur ke hilir..hahahahaha..

Di samping bertravel, dapatlah kami menikmati restoren, kedai & warung yang viral di Malaysia, Alhamdulillah! Semua kerana BISNES!! Lokasi yang paling jauh Perlis (my hometown) dan JB (kampung husband).. Sabah dan Sarawak kita terpaksa shipping pakai kapal terbang etc.

Walaupun boleh di pos, husband lebih suka face to face dengan clientnya, dan kebanyakan pomade adalah dalam bekas kaca dan kuantiti adalah sangat banyak jika restok, jadi kami perlu pergi dari setiap tempat ke setiap tempat mengikut demands dari setiap client. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami..

Semua ceruk rantau sudah kami telusuri dek kerana bisnes ni, walaupun bisnes masih dalam lingkungan kecil tapi bersyukur kerna jika tidak berbisnes, duduk lah kami di Selangor dendiam..hahaha.. Tahun ke2 brand FRIDAY ROCKY POMADE bertapak, sudah banyak agen di negeri-negeri yang menjual brand ini..orang cakap tahun pertama kedua tahun percubaan, jadi kita cuba jaya saja dulu mana tahu ada rezeki Allah nak bagi..


As long as si Orked happy, maka kami pun sama tumpang happy dengan rezeki pemberian dariNYA, sama-sama kita kongsi dan syukuri..

Terima kasih kerna sudi baca..

Thursday, 3 August 2017

FridayRocky Pomade BERSEMUT???

Assalamualaikum..

Memandangkan mood mahu menconteng sudah datang, alang-alang kita kasi review sikit pasal pomade FRIDAY ROCKY yang BERSEMUT tu...

Tahukah anda kenapa pomade itu BERSEMUT?
Mari aku hujahkan kenapa, sebab dalam masa 2 tahun ini jualan semakin hari semakin meningkat, order yang masuk juga tidak cukup tangan, jadi analogi bersemut tu menunjukkan permintaan pomade dari FridayRocky sudah semakin banyak dan bukan sebab pomade tu manis dek kena hurung dengan semut ye! hehehe...

Mari aku pecah rahsia la, sebenarnya aku la brewer pertama yang di ambil bekerja, hebat bukan? hahahaha..walaupun pada mulanya pomade aku buat agak KELAUT, aku tetap mencuba sampai berjaya tetapi selepas dah berjaya aku malas dah nak brew sebab dah terorr kahkahkah, lepas aku merugikan beliau, Tokey FridayRocky (the Original Brewer) suruh jaga anak jer..Ada ke patut..Pomade yang aku hasilkan dulu agak baik juga yang penting bila pakai rambut hold dan shine tu power!

Tokey FridayRocky merangkap 'housemate' ini sangatlah menjaga kualiti, dan aku masih tak sangka beliau sudah sampai ke tahap sekarang, maksud aku pomade dari FridayRocky sudah ada 5 keluaran!

Keluaran pertama 'FridayRocky Maestro',



Keluaran ke2 Friday Rocky 'Boogie Woogie'



Keluaran ke3 FridayRocky 'Dekro EN Zara'



Keluaran ke4 FridayRocky 'FridayBeat' 



dan keluaran ke5 masih belum launch tapi pomade dah siap dan of course keluaran terbaru ni ada kelainan dan bau sangat mengancam berbeza dari yang ada di pasaran!

Dari packaging sampai la ke design semua 'housemate' yang fikirkan dan aku suka setiap design dia sebab unik dan setiap design ada maksud yang makna yang tersendiri fuhhhh...tak sangka skill yang satu tu aku baru tau, kreatif jugakla..dannnnn setiap nama pomade pun dia yang bagi nama ala-ala bagi nama kat anak gitu..teruja jugak aku bila dengar nama catchy2 camni yang penting orang akan ingat nama pomade kau.. Yela la sebab pomade pun dah banyak kat pasaran di campur yang fake lagi..

Secukup setakat tu dulu aku kongsi..kehebatan dia, performance dia, makna di sebalik nama, harga dia dan lain-lain nanti aku cerita di entri yang seterus-seterusnya yea..

p/s ohh abang, kalau abang baca entri ni kira aci la ehh πŸ˜˜πŸ’‹

Klik SINI untuk ke Instagram FridayRocky Pomade

Terima kasih sebab membaca..

Wednesday, 2 August 2017

My First Posting in Year 2017

Times flies so very fast...

Aku masih begini di sini...

Saja singgah sebab rindu..

Nak tulis, payah.. sebab idea nak muntah keluar tu banyak..

Tak daya nak tulis semua..

Jadi, baik tak payah tulis, jadi dah kenapa tulis jugak?


klik lagi la..